Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пауъл, Фед: Дойде времето за намаляване на лихвените проценти в САЩ

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В петък председателят на Федералния резерв Джером Пауъл даде ясен сигнал за скорошно намаляване на лихвените проценти, като каза, че по-нататъшното охлаждане на пазара на труда би било нежелано и изрази увереност, че инфлацията е в обсега на целевото ниво на Фед от 2 на сто, съобщава Ройтерс.

"Рисковете за повишаване на инфлацията намаляха, а рисковете за понижаване на заетостта се увеличиха", каза Пауъл в дългоочаквана реч пред годишната икономическа конференция на Фед на Канзас Сити в Джаксън Хол, Уайоминг.

"Дойде време за корекция на паричната и лихвена политика. Посоката на движение е ясна, като времето и темпото на намаляване на лихвите ще зависят от входящите данни, променящите се икономически перспективи и баланса на рисковете", подчерта той.

Позовавайки се на двете цели, които Фед е натоварен от Конгреса да постигне (за солиден трудов пазар и ниска стабилна инфлация), Пауъл каза, че неговата "увереност е нараснала, че инфлацията е на устойчив път обратно до нивото от 2%, докато безработицата нараства".

Въпреки че Пауъл каза, че скокът от близо процентен пункт в нивото на безработица през последната година се дължи до голяма степен на нарастващото предлагане на работна ръка и забавеното темпо на наемане на нов персонал, а не на увеличени съкращения, той също така подчерта, че Фед иска да предотврати по-нататъшна ерозия на пазара на труда.

Текущото ниво на безработица от 4,3% е приблизително на нивото, което служителите на Фед смятат за съответстващо на стабилната инфлация в дългосрочен план.

"Ние ще направим всичко възможно, за да подкрепим силен пазар на труда, докато постигаме по-нататъшен напредък към ценова стабилност. С подходящо обръщане на паричната и лихвена политика на ограничаване има добра причина да смятаме, че икономиката ще се върне към инфлация от 2%, като същевременно поддържа силен пазар на труда", посочи Пауъл.

В петък участниците на финансовите пазари продължиха да залагат на намаление на американските лихви с четвърт процентен пункт (с 0,25%) на срещата на Фед на 17-18 септември, но след изявлението на Пауъл те оцениха на около 33% шанса за по-голямо намаление - с половин процентен пункт (с 0,5%), при вероятност за това от около 25% преди неговата реч.

Пазарите залагат, че намаленията на лихвените проценти ще продължат, като Федералната фондова лихва на Фед се очаква да бъде в диапазона 3,00-3,25% до края на 2025 г., което е доста по-ниско от текущия диапазон 5,25%-5,50%.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени