Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От септември летищата в ЕС отново въвеждат ограничаване на количеството течности в ръчния багаж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От 1-ви септември на всички летища в страните от Европейския съюз отново се въвежда строго прилагане на правилото, ограничаващо пътниците да носят в ръчния си багаж течности до 100 милилитра.

Последното поколение скенери, които показват триизмерни изображения на принципа на компютърната томография в медицината, позволиха на много летища да облекчат мерките и да позволят на пътниците да носят електронни устройства и течности без ограничения в количеството и без да се налага да ги вадят от багажа си.

Представители на Европейския съюз обаче изразиха съмнения доколко новите скенери гарантират, че на борда на самолетите няма да бъдат вкарани опасни вещества или предмети. Затова Брюксел реши да върне по-строгите проверки за сигурност, съгласно които пътниците са длъжни да поставят всички съдове с течности, които внасят в самолета, в един и същ прозрачен плик с обща вместимост не по-голяма от 1 литър. Правилото беше въведено през 2006 г. след осуетена терористична атака.

Летищните власти обаче се опасяват от забавяне при проверките за сигурност и заявиха, че вероятно ще генерират загуби, тъй като въведените нови скенери, са осем пъти по-скъпи, а поддръжката им изисква по-квалифицирани кадри и също струва повече.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени