Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на Уолстрийт и поскъпване на петрола заради очакванията за предстоящо понижение на лихвите в САЩ

Основният фондови индекси на Уолстрийт се повишиха с близо 1%, а петролните фючърси поскъпнаха с над 2% след сигналите от страна на шефа на Фед Джером Пауъл за скорошно първо понижение на американските лихви, което би подкрепило икономиката на САЩ да избегне едно по-солидно влошаване.

Индексът на синините чипове DJIA се повишава с над 300 пункта, широкият индекс S&P500 - с 0,85%, а технологичният индекс Nasdaq - с 0,95%, като и трите фондови индекси на Уолстрийт могат отново да се прицелват към техните исторически върхове, достигнати през втората десетневка на месец юли тази година.

Фючърсите на петрола Брент пък поскъпват с 2,4% обратно над 79 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 2,7% към 75 долара за барел.

Нарасналите очаквания за предстоящо през септември понижение на лихвите от страна на Фед допринесоха за подем и на европейските фондови борси в края на търговията, като общият индекс Stoxx Europe 600 се повиши с 0,46%, немският DAX 30 - с 0,76%, британският FTSE100 - с 0,48%, френският CAC 40 - с 0,7%, а италианският MIB и испанският IBEX затвориха петъчната търговия с повишения от малко над 1%.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени