Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Газа е регистриран първи случай на полиомиелит от 25 години насам

Прилагане на орална ваксина срещу полиомиелит в Пакистан.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Ивицата Газа беше регистриран първи случай на детски паралич за последните 25 години, съобщиха представители на ООН, цитирани от Би Би Си.

Десетмесечно бебе е с парализа на единия крак, след като се е заразило с полиомиелит. Състоянието му вече е стабилно. Бебето обаче не е било ваксинирано срещу болестта. Полиовирусът е силно заразен и най-често се предава чрез заразена питейна или отпадна вода. Може да причини парализа, а понякога и смърт, като най-често са засегнати деца до 5-годишна възраст.

През юни един от причинителите на болестта - полиовирус тип 2, беше засечен в отпадни води в Газа, където 11 месеца продължават бойните действия между израелската армия и групировката "Хамас". Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус заяви тогава, че е силно загрижен и потвърди, че се полагат усилия за започването на ваксиционна програма. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш подчерта, че "стотици хиляди деца в Газа са изложени на риск".

Хуманитарни организации обявиха, че появата на полиомиелит в Газа е вследствие на прекъсването на програмите за ваксиниране, както и огромните щети, нанесени на водопроводната система и канализацията заради бойните действия в Ивицата.

ООН настоява за спиране на боевете за седмица, за да бъдат ваксинирани над 640 хиляди деца на възраст под 10 години.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени