Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зафиров: 20 леви формации ще подпишат коалиционно споразумение за общо явяване на изборите за НС

Атанас Зафиров, БСП
Снимка: БГНЕС

До края на следващата седмица над 20 леви формации ще подпишат коалиционно споразумение за общо явяване на предстоящите избори за 51-во Народно събрание. Това каза за БНР изпълняващият длъжността председател на БСП Атанас Зафиров, след като участва в заседанието на Националния съвет на партия "Българска социалдемокрация - Евролевица".

Два са вариантите, обсъждани до момента, за име на широката лявоцентристка коалиция - "Коалиция за България" и "БСП - Обединена левица".

Зафиров каза, че още е рано да се говори за формиране на депутатски листи. Те ще бъдат подредени по ясно разписан коалиционен механизъм, който ще бъде съгласуван с всички партии в лявото обединение:

"Вече сме напреднали много на етап подписване на коалиционно споразумение, последни уточнения за състава на коалицията. До момента са 20 политически субекта, водят се разговори с още няколко партии от ляво и ляво център политическо пространство. Въпросът с името все още не е уточнен, а следващия вторник е последното заседание на Изпълнителното бюро, на което ще вземем окончателно решение, което да предложим на нашите коалиционни партньори да бъде обсъден в коалиционен формат в рамките на няколко дни и се надявам до края на следващата седмица да успеем да подпишем самото споразумение. Очакваме до края на август да подпишем това споразумение. Времето е точно разчетено съобразно графика за предстоящите парламентарни избори", посочи Зафиров.

Относно очакванията дали ще има служебно правителство в понеделник, както и промени в неговия състав, Зафиров отговори:

"Според мен ключът е в това дали Калин Стоянов ще остане вътрешен министър или не. Такива са заявките от Президенството. Такива са и заявките виждате и от политическите партии, че не биха приели едно такова решение. Всичко е в ръцете на г-н Главчев. В момента дали ще има кабинет, зависи изцяло от него".

На въпроса дали може да има и други корекции в служебното правителство, Атанаса Зафиров посочи:

"Не мога да знам и не е работа на БСП да се бърка в конкретните имена. Ние можем, само когато ги видим, да дадем оценка дали тези хора са равноотдалечени от политическите партии, дали могат да бъдат гарант за справедливи и честни избори. Оценката за Калин Стоянов я дадохме, оценката за господин Главчев също сме я дали. В същото време си давам ясна сметка, че възможностите, алтернативите пред президента са силно стеснени, вследствие на нескопосаните промени в конституцията".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени