Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай изрази силно недоволство от новите санкции на САЩ

Снимка: Pixabay

Китай изрази "силно недоволство" заради нови американски санкции срещу местни компании. Ограниченията бяха наложени заради предполагаема китайска подкрепа за руските действия в Украйна. 

"Китай настоява САЩ незабавно да прекратят неправилните си практики и ще предприемат необходимите мерки за решителна защита на законните права и интереси на китайските компании", заяви говорител на министерството.

На 23 август Вашингтон наложи мащабни санкции срещу близо 400 лица и компании, които според него подпомагат войната на Русия в Украйна. В това число бяха включени и няколко китайски фирми, разширявайки съществуващите мерки за ограничаване на Москва заради инвазията в съседната страна.

Сред тях са и компании в Китай, участващи в доставката на микроелектроника и машинни инструменти за Русия, според информационния лист на Държавния департамент, в който са описани санкциите.

Санкциите са насочени към физически лица и компании както в Русия, така и извън нея, „чиито продукти и услуги дават възможност на Русия да поддържа военните си усилия и да избягва санкциите“, казаха от Министерството на финансите на САЩ.

На 25 август китайското министерство на търговията заяви, че този ход представлява „типични едностранни санкции, които нарушават международния търговски ред и правила, възпрепятстват нормалния международен икономически и търговски обмен и застрашават сигурността и стабилността на световните промишлени и снабдителни вериги“.

Съединените щати неведнъж са предупреждавали Китай за подкрепата му за руската отбранителна промишленост. Китай обаче се представя за неутрална страна във войната и твърди, че не изпраща смъртоносна помощ на никоя от страните, за разлика от САЩ и други западни държави.

Китай обаче е близък политически и икономически съюзник на Русия, а членовете на НАТО заклеймиха Пекин като "решаващ поддръжник на войната", която никога не е осъждана.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна