Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блокада на пътя за Рилския манастир заради безводие в Кочериново

Снимка: БГНЕС

Десетки жители на Община-Кочериново блокираха за повече от час пътя за Рилския манастир при разклона за с. Стоб, протестирайки срещу безводието в района. Движението в двете посоки беше пускано на всеки 5-10 минути и регулирано, стигна се обаче до остри пререкария с част от блокиралите пътя. 

Местните са гневни, че след като четири денонощия били със сухи чешми, от петък вечерта повечето домакинства отново са без вода:

- Ходят началниците, пушат и се крият пак в гората. Какво правим ние? Има малки деца, има болни хора. Какво правим? Гората на кой е? Нито е на тебе, нито е на мене. Карат ли се началниците, някой иска да изпъкне ли, не знаем за какво става въпрос. В момента водата е намаляла. Вчера дойде на обед. До обед нямахме вода.

Същевременно в съседния град Рила налягането на водата се покачва, когато в Кочериново е спряна или е намалена, оплака се Наташа Джонева: 

"Е, как в Рила водата стана по-силна откато в Кочериново няма? Двете кметства не намират начин да се разберат помежду си явно".

Кметът на Кочериново Станислав Горов през цялото време беше при протестиращите: "Току-що говорих с екип на В и К. Казаха, че в резероарите влиза нищожно количество вода. Затворили са резервоарите в момента. Чакат ги да се напълнят и довечера ще ги пуснат и може би ще се направи някакъв режим. Вода има. Всеки, който пътува за Рилския манастир, може да види, че тече една вода, която е чиста като сълза. Тя спокойно може да се хване. Не е толкова далече, сигурно няма и километър дотам, където е резервоарът за двете общини, и да се прихване тази вода".

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна