Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 18 - 25 август 2024

2
Слав Киров
Снимка: @ifsclimbing, @richaspland

Слав Киров постигна 6 място на Световното първенство по спортно катерене за юноши и девойки, в Гуянг, Китай. Победи японецът Юсуки Сугимото, а втори се класира румънецът Дариус Рапа, следван от Шион Омата, Япония. В другата възрастова група Боян Киров се класира на 19 място при юношите, а Валисия Мей - на 28 място.

Николай Николов победи в скоростното изкачване на Витоша - "Витоша рън", той пробяга разстоянието от НДК до Черни връх за 01:53:46 часа. При жените Мария Николова записа пета поредна победа с време 02:02:42, на 8 минути от рекорда по трасето на Милка Михайлова, която сега финишира трета.

Трагичен завършек за руската експедиция, която трябваше да свали тялото на загиналия година по-рано под връх Гашербрум IV Дмитрий Головченко. При изкачване към мястото, където е тялото, на 6400 м височина сe срути серак, който удари трима от 5-членния руски екип. Дългогодишният партньор на Головченко - Сергей Нилов, изчезна, а Сергей Миронов и Михаил Миронов чакаха няколко дни, за да бъдат спасени.
Те намериха раницата на Нилов с провизии в нея и успяха сами да слязат до 6100 м височина, там се наложи да чакат хеликоптер, чийто полет се забави заради неподходяшщ условия. Трима пакистанци участваха в спасителната акция - Мухамад Али, Гулам Абас и Мухамад Юнус, както и Сергей Яблоков, който не беше засегнат от падането на серака и отиде да участва в спасителната акция. 
Сергей Миронов и Михаил Миронов бяха откарани в болница в Скарду, без тежки наранявания след 3-дневния си престой на ледопада.
Навалелият междувременно сняг попречи на пилоти и спасители да открият Нилов, издирването беше прекратено и така телата на двамата изявени руски алпинисти останаха под върха, който приживе Головченко и Нилов искаха да изкачат по нов маршрут.
Сергей Нилов и Дмитрий Головченко са два пъти носители на най-престижната награда в алпинизма - "Златен пикел" (през 2012 г. - за премиерно изкачване по Североизточния ръб на кулата Muztagh (7276 м), в Пакистан, и през 2016 г. - за нов маршрут по Северната стена на Thalay Sagar (6904 м), в Гарвалските Хималаи, Индия). Двамата са и четирикратни носител на руския еквивалент на “Златния пикел” (“Золотой ледоруб”).

Германецът Алекс Мегос изкатери един от най-трудните маршрути в света - “Change” 9b+, във Флатангер, Норвегия, при това само за 5 дни. 55-метровата линия в “тежък” надвес е дело на Адам Ондра, който прави първото преминаване през 2012 г. Следват 2 повторения - от Стефано Гизолфи и Себ Буан. В интервю за Planetmountain Мегос разказва, че за другите си два изкатерени маршрута от същата категория са му били нужни съответно 16 и 60 дни разучаване и пробване на движенията. Самото преминаване е продължило между 45 минути и един час. След 13-ото си място на Олимпийските игри в Париж Мегос бил недоволен и имал нужда от почивка, затова искал да изкатери нещо бързо и както се шегува, затова преминал за едва 5 дни линията. За това обаче несъмнено ключова роля има подготовката му за Игрите. В интервюто Мегос изказва възхищението си от Ондра, по време на чието първо преминаване на маршрута не е имало сега наличните клипове, бета версии и изобщо - информация за линията, изглеждаща по онова време абсолютно невъзможна.
---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна