Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепване на Украинската православна църква

Снимка: Елена Тамакярска

Българският патриарх и митрополит на Софийска митрополия Негово светейшество Даниил призова вярващите в Перник да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинската православна църква.

Патриарх Даниил оглави отслужената днес света литургия в пернишкия храм „Св. Иван Рилски”. В проповедта си пред десетките вярващи, дошли в храма, Негово светейшество говори за силата на вярата и ги призова да се помолят за преодоляване на предизвикателствата, пред които е изправена днес Украинската православна църква:„Нека усърдно се молим Господ да ги укрепи нашите братя и сестри от Украинската православна църква, да вразуми държавниците, да даде мир на земята украинска. Да се прекрати тази война, това братоубийство”.

По-късно пред журналисти патриарх Даниил заяви:


„Украинската Рада прие един закон, който предвижда закриване на Украинската православна църква, която е единствената канонична православна църква на Украйна. Както знаете, 11 от 15-те поместни православни църкви не са признали тази църковна структура, която беше създадена 2019 г., т.н. ПЦУ- Православна църква в Украйна, т.е. тя не е канонична църква.И като държавата приеме един закон да закрие каноничната църква, какво остава?!”

На 20 август украинският парламент прие закон за забраната на Украинската православна църква, която властите в страната смятат за свързана с Русия.

Според социологическо проучване, проведено през юни 2023 г. от Киевския международен институт по социология, две трети от украинците подкрепят пълната забрана на УПЦ.



По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна