Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обмислят вариант за ограничаване на МПС край Северния плаж в Шкорпиловци

Обмисля се вариант достъпът на моторни превозни средства в района на ивицата край Северния плаж в Шкорпиловци да бъде изцяло ограничен. Това съобщи за Радио Варна заместник-кметът на община Долни чифлик Илка Тенева. Причината - една от най-красивите плажни ивици у нас - тази край Шкорпиловци, където морето граничи с пясъчни дюни, иглолистни и широколистни гори, се превръща в незаконен паркинг и зона за шофиране на АТВ-та - действия, които унищожават растителните видове в зона, част от Натура 2000.




На постъпите и плажовете са поставени предупредителни табели, но те редовно се чупят, подчерта Тенева. "Изработили сме четири вида различни табели. Подменяхме ги многократно", каза още тя. 



Ограничаването на превозните средства е стъпка, която ще бъде приложена най-вероятно в края на сезона, каза още тя. 

Над 100 са регистрираните нарушения само през този летен сезон край Шкорпиловци, съобщи Стела Дочева, главен експерт в Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна. "Правим снимки на автомобилите, след което издирваме собствениците и със съдействието на колегите от МВР ги каним за съставяне на актове по Закона за биологичното разнообразие", поясни тя. В екоинспекцията редовно постъпват сигнали и за АТВ-та, които "дрифтят" по плажната ивица, каза още тя. "Този проблем е трудно разрешим, защото те или нямат регистрационни номера, или много бързо се случва тяхното преминаване през дюните, което затруднява и установяването на нарушителите", каза още Дочева.




Проблемът с преминаването на различни превозни средства през дюните на Шкорпиловци не е от вчера, констатира заместник-кметът на Долни Чифлик Илка Тенева. В момента всички защитени територии са свободни откъм каравани и кемпери, каза още тя. Трудно се спират обаче хората, които решават да паркират директно на пясъка, в близост до плажа. Редовно се правят проверки - те са както регулярни, така и по сигнал, каза от своя страна Стела Дочева от РИОСВ. Нарушенията при всяка проверка са много, каза още тя. 

И днес по пясъка и дюните личат автомобилни следи. "Има хора с АТВ-та, които минават по пясъка, тук кола не може да мине", коментират почиващи в района. 

Сигнали за нарушения в защитените зони могат да бъдат подавани на зеления телефон на РИОСВ , както и на телефон 112

Подробностите чуйте в репортажа на Мартин Николов:







БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна