Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тежка остава ситуацията с пожарите в Рила

Снимка: Кирил Фалин, БНР

Екипи на пожарната, горски работници, доброволци и военнослужещи гасят двата пожара в Рила. Ситуацията е тежка, особено под Черни връх, на 2300 м надморска височина, над селата Самораново и Бистрица.

В двете села е обявено частично бедствено положение. 

Овладян е пожарът под язовир "Калин", който пламна преди повече от седмица и обхвана 30 декара.

Днес в гасенето на пожара под Черни връх участват по-малко на брой хора. След бърза реакция на военното министерство тази сутрин на терена бяха изпратени над 20 военнослужещи от сухопътните войски на поделението в Благоевград. На място, за да координира и съдейства гасенето, е и заместник-областният управител на Кюстендил Георги Джоглев, бивш шеф на РДВР. Има работници от пет горски стопанства в района. 

Директорът на "Горско стопанство" - Дупница инженер Атанас Диманков сподели:

"Той си беше в гората. Вчера го изпуснахме, нагоре се качи към върха, ама там горяха треви. Лошото е, че малко надолу се разпространи, и ние не знаем колко. Много хора сме качили. Ситуацията не е добра".

Снощи кметът на Дупница Първан Дангов обяви частично бедствено положение в селата Самораново и Бистрица.

"Бедственото положение беше наложено поради обстоятелството, че днес е работен ден и голяма част от доброволците, които са взели участие в погасяването на пожара в почивните дни днес няма как да разполагаме с тях. По препоръка на противопожарната служба имат нужда от нови сили за ръчно гасене на пожара и затова сме обявили такова, и се включиха от състава на въоръжените сили в Република България, от 3-то бригадно командване Благоевград, гасаческа група, които ще продължат, както днес, така и утре, вдругиден, докогато е необходимо".

Пожарът, който се възобнови на 24 август в гората над село Пастра, също е в труден терен и вятърът е увеличил площта му, над 20 декара са засегнати низово иглолистна гора. Там гасят екипи от пожарникари и служители на горското стопанство - Рилски манастир, доброволци, вече е локализиран. 15 пожара са гасени в края на миналата седмица в Кюстендилска област, два от тях са нанесли щети.



По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна