Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със 173 000 лв. ремонтираха най-старото читалище в Габрово

Снимка: Велина Махлебашиева

Сградата на най-старото читалище в Габрово е укрепена с пари от Министерството на културата преди началото на новия творчески сезон. Аварийният ремонт обхвана покрива и фасадата на двуетажното здание - паметник на културата.

С аварийния ремонт на зданието бяха отстранени течовете от покрива, които възпрепятстваха най-често работата на актьорите. В читалищната сграда е и основната сцена на драматичния театър. 

Неговият директор Петко Койчев.

"Най важното е, че спряхме дъжда. Покривът е ремонтиран, заедно с фасадата, спряно е рушенето. Всички тези орнаменти, които падаха, всичко това е спасено, консервирано и се надяваме, че близките 5-10 години няма да има проблеми".

Аварийният ремонт на представителната сграда в центъра на Габрово беше финансиран със 173 000 лева от Министерството на културата по Програмата за опазване на недвижимото културно наследство. Предстои да се търсят възможности за осигуряване на средства за основен ремонт на построеното в началото на 20-те години на 20 век читалищно театрално здание, чийто основен дарител е дядо Миньо Попа, познат най-вече като герой от габровските шеги.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна