Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яница Петкова: Напрежението спадна, но проблемът остава

Калин Стоянов се готви за политическа кариера, коментира социологът

Снимка: Златина Петкова

Президентът Румен Радев поздрави Димитър Главчев, че върна папката  със състав на министри за мандата на служебен кабинет, чиято основна задача е провеждането на предсрочните парламентарни избори, които – вече се знае – ще бъдат на 27 октомври.

Част от политическите партии още не са изразили отношение към предложения състав, но като че ли епизодът със спорове приключи. Смяната на една личност отпуши процесът за назначаване на служебен кабинет. Напрежението спадна, но проблемът остава. Кризите не се неутрализират със смяната на един човек.

Това коментира пред БНР-Радио София социологът Яница Петкова от агенция "Галъп интернешънъл":

"Калин Стоянов беше толкова критикуван не само заради предполагаемите му връзки с някои политически сили, а свръх активността му и изявленията му напоследък говори за амбиция за политическа кариера."

Няма желаещи не само за този пост. Поизчерпа се наборът от хора за служебни позиции.

Всяка властова позиция в момента е обект на очерняне. Затова, според Яница Петкова, направеният компромис не е лош, защото той дава шанс все пак „служебната власт да потръгне“.

По думите на социолога, постът на министъра на вътрешните работи винаги ще е обект на обсъждане преди избори. На новия шеф на МВР Атанас Илков ще трябва да се даде време да видим какво може да направи.

Неизбежно да продължи говоренето по линията честни-нечестни избори, корупция-антикорупция, но то само ще вреди на изборите и на самите партии.

Петкова обоснова правилната смяна и на досегашните министри на външните работи (с Иван Кондов) и на транспорта и съобщенията –(с Красимира Стоянова) и очерта предстоящите важни задачи пред служебния кабинет – номинирането на български еврокомисар, сформирането на следващия бюджет.

"Очаквам по-интересна предизборна кампания, защото част от политическите сили ще се борят и за собствения си електорат."

Чуйте разговора на Невена Николова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна