Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Санкциониран руски танкер е засечен да прехвърля втечнен газ в открито море

Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Санкциониран от Съединените щати танкер с руски втечнен газ е засечен да прехвърля товара си на друг кораб в открито море, предаде "Ройтерс“. Втечненият газ, произведен в Русия, е обект на санкции заради водената от Москва война срещу Украйна.

Москва успява да продължи износа си чрез заобикаляне на наложените санкции, става ясно от публикацията на "Ройтерс“, според която танкерът "Пионер“, натоварен с втечнен природен газ от завода "Арктика-2“, е бил засечен да прехвърля товара си северно от Суецкия канал. Вторият танкер е управляван от индийска фирма, но е собственост на компания от Обединените арабски емирства и е плавал под флага на Палау.

"Ройтерс“ припомня, че прехвърлянето на товари в открито море често се ползва с цел затрудняването на проследяването им. В петък Вашингтон наложи нови санкции на още руски компании, танкери и лица заради войната ѝ срещу Украйна, припомня още агенцията. Според публикацията на "Ройтерс“ танкерът "Пионер" и друг кораб "Азия енергия" са навлезли в руски води през юли и са приложили серия "измамни корабни практики", например изключване на автоматичната система за идентификация на кораби (AIS).

Агенцията припомня и позицията на Москва, че западните санкции са незаконни и имат за цел да подпомогнат американските износители на втечнен природен газ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна