Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианец спечели втория етап от Обиколката на България

Снимка: БТА

Италианецът Джовани Карбони от отбора на Джей Си Ел Укьо спечели втория етап от Обиколката на България - 108,3 километра от Троян до Казанлък.

Карбони се наложи в пряк сблъсък във финалните метри над чеха Якуб Отруба от Ей Ти Ти Инвестмънтс. Двамата успяха да се откъснат от основната група след преминаването на прохода Шипка и по спускането към Казанлък да отворят преднина от около 30 секунди, която преследвачите им не успяха да наваксат до края. Карбони стратегически издебна Отруба, като остави чеха да води в заключителните километри и го атакува в последните 100 метра. Отруба нямаше краката, с които да отговори на финалния спринт на италианеца и трябваше да се примири с второто място.

Времето на победителя в етапа Карбони е 2 часа, 25 минути и 12 секунди, като същото съдиите присъдиха и на Отруба.

На трета позиция начело на основната група пристигна италианецът Матео Малучели от Джей Си Ел Укьо. Малучели, който спечели първия етап в неделя и стартира с "жълтото трико" на лидер на в генералното класиране, пристигна на 21 секунди зад съотборника си Карбони. Четвърти се нареди друг италианец от тима на Укьо - Томас Пезенти.

От българите най-напред финишира Мартин Папанов от Цар Симеон, който пресече финала седми с времето на Малучели. Габриел Грозев, който се състезава за германския Рад-Нет Освалд и Борислав Палашев от Хемус Троян също дойдоха в тази групи, като записаха 15-о и 16-о място съответно.

В генералното класиране начело излезе Карбони, който иззе "жълтото трико" от Малучели. Разликата между двамата е 11 секунди. Трети на 24 секунди е словакът Матуш Щочек от Ей Ти Ти Инвестмънтс. На още две секунди зад него е Мартин Папанов, който заема четвъртото място и е единственият българин в топ 10 в общото подреждане.

В класирането при катерачите поведе унгарецът Мартон Дина от Ей Ти Ти Инвестмънтс, който бе първи на Шипка. Той има 14 точки и поема "бялото трико на червени точки" от българина Лъчезар Ангелов (Витоша), който също има 14 точки.

Обиколката на България продължава във вторник с третия етап. Той е с дължина от 180,5 километра от Казанлък до Бургас.


По публикацията работи: Христо Денев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна