Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват център за социални и здравни услуги в Столипиново

| обновено на 27.08.24 в 10:16

Заместник-министърът на образованието Наталия Митева и заместник-кметът по спорт и младежки дейности Николай Бухалов ще открият Център за интегрирани социални здравни услуги в район „Източен“ в Пловдив.

В него ще работят осем души, които ще консултират нуждаещите се от образователни, здравни и социални услуги. Специалистите ще осъществяват и общностна работа сред детските градини и училищата. Ще се продължи и работата по групи с деца и възрастни за развитието на говорните и езиковите им умения. 

Ще бъдат отчетени и резултатите по проект „Създаване на център за ингерирани социални и здравни услуги на едно гише в квартал „Столипиново“, който приключва на 31 август тази година.

Паралелно с това ще се открие и изложбата „Младите роми днес”.

„Откриването на този център е само една от десетте дейности на проекта. Това беше едно много голямо предизвикателство за нас – да построим такъв център в квартал „Столипиново“. Но имахме смелостта и изключително професионален екип, който работи през целия период от 28 месеца. И този център вече е факт, както са факт и останалите дейности по проекта", заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Неда Петрова, ръководител на проекта и директор за Социални услуги за деца и семейства в Пловдив към Център за интегрирани социални здравни услуги.

Освен изграждането на новия център, паралелно по проекта е работил екип от образователни медиатори, социални работници, педагози по музика, по български език и медицинско лице.

„В рамките на тези месеци ние достигнахме до 1150 жители на квартал „Столипиново“, които получиха интегрирани услуги от различно естество. Екипът ни вече е разпознаваем в района. Установени са доста добри партньорски отношния с ДКЦ-то, Бюрото по труда и дирекция „Социално подпомагане“. Този екип имаше шанс да получи своята популярност преди да бъде открита сградата. А сега, когато имаме сграда, ще създаде още по-добри условия за хората, които се нуждаят от подкрепа", каза още Неда Петрова.

От Община Пловдив са осигурили финансиране на новия център от 1 септември.


В звуковия файл можете да чуете цялото интервю с Неда Петрова, ръководител на проекта и директор за Социални услуги за деца и семейства в Пловдив към Център за интегрирани социални здравни услуги. 

По публикацията работи: Димитър Владимиров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна