Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-висшият американски военен: Рискът от по-голяма война в Близкия изток намаля

Чарлз Браун
Снимка: БТА

Рискът от по-голяма война в Близкия изток намаля до известна степен, след като Израел и "Хизбула" си размениха масирани удари, без това да доведе до допълнителна ескалация, заяви най-висшият американски военен, цитиран от Ройтерс. Това съобщи БТА.

В същото време председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Чарлз Браун предупреди, че Иран, който преценява как да отговори на Израел след убийството в края на миналия месец в Техеран на лидера на "Хамас" Исмаил Хания, все още представлява сериозна заплаха.

Браун даде ексклузивно интервю за Ройтерс вчера след своя тридневна обиколка в Близкия изток.

Той пристигна в Израел в неделя вечерта - броени часове след размяната на удари. Преди това Браун бе в Египет и Йордания.

"Има две неща, които знаем, че ще се случат. Едното вече се случи (обстрелът от страна на "Хизбула" по Израел - бел. ред.). Сега нещата зависят от това как точно ще бъде изиграна втората карта (очакваният ирански отговор - бел. ред.)", каза най-висшият американски военен в публикуваното рано тази сутрин интервю, което даде в самолета на път за Съединените щати.

"Начинът, по който ще отговори Иран, ще определи израелския отговор, което на свой ред ще определи дали ще има по-широк конфликт или не", обобщи той.

В същото време председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ предупреди за рисковете от свързаните с Иран групировки в страни като Ирак, Сирия и Йордания. Той спомена конкретно хусите, като нарече "непредвидими" йеменските бунтовници, които атакуват кораби в Червено море и дори пуснаха дронове срещу Израел.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна