Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Действията на Илков ще покажат на кого принадлежи

Президентът Румен Радев
Снимка: БТА

"Въпреки риска от блокаж на държавата, заложен в конституционните промени, днес вече имаме назначено правителство. Имаме и определена дата за изборите. Фактическата криза обаче, виждате, че не е отминала. Тя ще намери своето разрешение, едва когато Народното събрание успее да формира устойчиво мнозинство и това мнозинство излъчи не просто редовно, а ефективно редовно правителство".

Това каза президентът Румен Радев на влизане в сградата на Народното събрание, където трябва да се закълне новият служебен кабинет.

"Тази устойчивост на мнозинството е функция от неговата легитимност. Тя произтича от 2 важни фактора - избирателната активност и честността на вота. Когато избирателната активност е ниска, честността на вота придобива огромна тежест. Бях категоричен и продължавам да настоявам борбата с купения и контролиран вот да бъде издигната в приоритет, защото това уродливо явление изкривява вота на гражданите, дава възможност на компрометирани фигури да се домогнат до Народното събрание, да се обличат в институционална власт и да се разпореждат със съдбата на българите. Именно това нагнетява отвращение и безнадеждност у хората.

Оставям настрана спекулациите на кого принадлежи Атанас Илков. Това ще покажат неговите действия именно в тази предизборна кампания, където МВР има голяма роля за пресичане на този купен и контролиран вот". 


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна