Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По троянските пътеки и туристически забележителности на Априлци

4
Снимка: Пламен Христов

"Пътувай с " Хоризонт" този ни отвежда този път до град Априлци и по пътеките на Троянския Балкан

Започваме с лек преход по пътеката до хижа "Плевен", по която но води Николай Стоянов - Коцето. 

"Туристите трябва най-вече да внимават, защото има камъни и трябва да са подходящо облечени и обути, каза Николай Стоянов. До връх Ботев е най-трудно, разбира се, казва той, но за него най-труден е връх Марагидик. Стоянов обича да ходи по опасни скали и затова и води групи, които са калени - наричат го Тарзан или планинския Вълк. Той се катери бос по скали и поляни, без да има страх...

С Данаил Петков - хижаря сме на поляната пред хижа Плевен. Петков е тук от 31 години и не му е омръзнало, защото летните месеци е пълно с хора, а през останалото време хижата се пълни наполовина. Легловата база е от 130 места. Условията са много добри.

На час и половина от хижата има пещера - "Водните дупки", а в хижата имат и игрища за волейбол, за баскетбол. Имат и роял, и библиотека с читалня. Има голям интерес към нея, сподели за БНР Петков.
"Преди две години започнахме с велосъстезания, а днес вече имаме и маркирани веломаршрути, които могат да се използват целогодишно, разказа за "Пътувай с "Хоризонт" Дария Заричинова  от туристически клуб. 

В рамките на община Априлци организирахме три различни маршрута с различна степен на трудност, допълни Заричинова. В община Априлци има много възможности за колоездачите вече и тези обозначени пътеки се ползват през цялата година. 
С велосипед по планинските маршрути тръгнахме с Ралица Тихова. Това е под връх Острец, това е кръгов маршрут, подходящ за деца и родители. Гледките са прекрасни и може да се опита от калта. 


На гости в новата конна база в град Априлци, която предлага и туристически атракции. Симона и Стефан стопанисват базата. Те и отглеждат коне, и предлагат туристическа услуга. 

Те вземат базата под наем малко случайно, но вече имат 6 лични коне, а дават и под наем боксове.

Интересът е главно от начинаещи хора, не толкова за спорт, колкото за насладата от природата в Априлци, съчетано с езда. Конят е изключително животно, което може да те разходи до всяка точка, 90% са начинаещи любители ездачи, споделиха младите хора за БНР. 



По темата слушайте в звуковите файлове. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна