Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киър Стармър заяви, че следващият бюджет на Великобритания ще е "болезнен"

Министър-председателят на Великобритания Киър Стармър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В първата си голяма реч като министър-председател на Обединeното кралство Киър Стармър обеща да се справи с проблемите, пред които е изправена страната и "да бъде съден по делата, а не по думите“. Той обвини предишното правителсво на консерваторите, че е оставило "черна дупка не само в икономиката, но и в обществото“, позовавйки се на неотдавнашните социални безредици.

Британският парламент подновява работата си следващата седмица, но премиерът реши да изложи визията си за управление предварително пред журналисти и гости в Розавата градина на "Даунинг стрийт". Той обеща да бъде честен с хората, а това включва те да знаят, че „нещата първо могат да се влошат, преди да се подобрят“. 

А това ще изисква трудни и непопулярни решения в краткосрочен план в името на едно по-добро бъдеще. Това включва и оповестяването на "болезнен бюджет“, по неговите думи, през октомври. 

Киър Стармър бе много критичен към предишното правителство на Риши Сунак и като цяло на 14-годишното управление на торите. Той изтъкна, че в икономиката зее "черна дупка“ в размер на 22 милиарда паунда, но също е тревожно, че има пукнатини и в британското общество в резултат на популизма на консерваторите:

"Трябва да сложим край на политиката на лесни отговори, която не решава нищо“.

Речта на премиера бе изключително фокусирана върху вътрешните дела, но един от журналистите зададе по-късно въпрос и за външната поитика и по-специално за използването на британски ракети с голям обсег на действие по цели в Русия, на който Стармър отговори, че позицията на сегашното правителство остава непроменена, както по отношение на търдата подкрепа за Украйна под формата на пари, оборудване и оръжия, така и за използването на ракети с далечен обсег на действие.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна