Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблеми с добива на петрол в Либия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спряна е експлоатацията на две петролни находища в югоизточната част на Либия, съобщи "Ройтерс". Петролните добиви от друго находище в региона са ограничени. Общо дневният добив в Либия може да достигне над един милиард барела дневно. Тази сутрин петролните фючърси спряха поскъпването си, след повишението заради опасенията около ситуацията в Либия и напрежението в Близкия изток. 

Сортът Брент обаче поскъпва и в момента се търгува над 80 долара за барел.

Либия, която е богата на петрол и е част от петролния картел ОПЕК, практически в момента е разделена на две – правителството на националното единство контролира западната ѝ част, включително столицата Триполи. Източната част на страната е под контрола на паравоенните милиции на маршал Халифа Хафтар. 

Управляващите в източната част на Либия обявиха вчера, че добивите от петролните находища ще бъдат прекратени. Това става на фона на изостряне на напрежението с властите в Триполи заради контрола върху централната банка на Либия. Тя е базирана в столицата и е единствената международно призната финансова институция, в която се депозират приходите от либийския петрол.

В сутрешната търговия петролът поевтиня леко, но цената на сорта Брент, който е референтен за цените в Европа, все още се покачва.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна