Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фридрих Мерц обвини Олаф Шолц, че няма контрол над ставащото в Германия

Фридрих Мерц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на германския опозиционен Християндемократичен съюз (ХДС) Фридрих Мерц обвини канцлера Олаф Шолц, че няма контрол над ставащото в Германия и миграционната политика му се изплъзва. Той заяви, че Германия трябва да обяви извънредно положение по миграционната тема.

Лидерът на ХДС Фридрих Мерц предложи на канцлера Олаф Шолц съвместен подход за значително ограничаване на незаконната миграция. 

След едночасова среща с Шолц в канцлерството днес Мерц заяви, че е останал с впечатлението, че "федералният канцлер губи собствената си страна, собственото си доверие“. Този продължаващ нелегален приток на мигранти към Германия трябва спешно да бъде значително намален, посочи Мерц.

"Ако това не е възможно поради европейското право, то това трява да се промени. И ако Европа не е в състояние да го промени, то тогава Германия има право по силата на член 74 от европейския договор правото, а по мое мнение и задължението, да обяви извънредно положение по миграционния въпрос и тогава германското право е над европейското право".

По-конкретно той предложи на Шолц да разреши бързо гласуване в Бундестага на спешни законодателни промени. Преди това един човек от страна на правителството и един от страна на ХДС/ХСС трябва да посочат съответните области на правото, в които могат да бъдат направени бързи промени. 

Мерц посочи например Закона за пребиваването, Закона за обезщетенията на търсещите убежище и Закона за федералната полиция.

По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна