Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Насрочено е заседание на Съвета "НАТО-Украйна"

Снимка: Архив

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще свика заседание на Съвета "НАТО-Украйна" на ниво посланици на 28 август по искане на Украйна, съобщи „Гардиън“.

Новината идва ден след най-мащабната руска атака с дронове и ракети срещу Украйна от началото на пълномащабната инвазия на Москва. Ударите поразиха няколко граждански, енергийни и горивни съоръжения, включително язовир в Киев, който е част от Киевската водноелектрическа централа.

Общо 236 въздушни цели бяха регистрирани от украинските военни. Украинските сили са свалили 102 ракети и 99 безпилотни летателни апарата, съобщи командирът на военновъздушните сили Николай Олешчук.

„Съюзниците от НАТО оказаха значителна подкрепа на украинската противовъздушна отбрана и са решени да продължат да укрепват отбраната на Украйна“, заяви говорителят Фарах Дахла.

Очаква се министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров да информира съюзниците чрез видео за ситуацията на бойното поле и приоритетните нужди от способности.

НАТО създаде съвета по време на срещата на върха във Вилнюс през юли 2023 г. като част от усилията да се даде възможност за по-тясна координация между Киев и алианса.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна