Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Далече от Родината:

Училище "Св. св. Кирил и Методий" във Ванкувър вече 30 години пази живо знанието за България и българския език

4
Снимка: Училище „Св. св. Кирил и Методий“ във Ванкувър

Около 70 000 са българите, които живеят в Канада, сочат данни на българското Министерство на външните работи. Седем са българските неделни училища в страната. През изминалата 2023/2024 учебна година едно от тях - "Св. св. Кирил и Методий" във Ванкувър отбеляза своята 30-та годишнина. Стори го с редица мероприятия и с дейното участие на своите ученици.

"Направихме зелено училище за децата, с които за два дни отидохме на къмпинг, където те имаха възможност да се слеят с природата, да играят различни игри навън, да посадим люляци – разказа пред Радио България преподавателят от училището Ваня Алексиева. - Имаме много хубави спомени и интерес догодина да го направим пак, дори и с деца, които не идват на училище, за които се надяваме това да подейства като магнит и да започнат да идват. Зная, че те, може би, предпочитат домашния уют и им е трудно да последват връстниците си в шестия ден от седмицата на място, където също трябва да учат, но все пак може да опитат."

По повод юбилея децата са нарисували свои автопортрети, вдъхновени от картини на Владимир Димитров-Майстора. Идеята за това била на техния преподавател по изобразително изкуство Христина Христозова. А на 25 май се е провел и концерт, на който са гостували и бивши възпитаници на школото.


Българчетата от Ванкувър събират снимки и правят интервюта с бивши възпитаници на училището, които ще станат част от филм, посветен на 30-годишнината от основаването му. Близо 90 човека са се включвали в дейността на школото досега – кой като учител, кой като администратор.

"За тази задача имаме подкрепата на Генералното консулство в Торонто, в лицето на генералния консул на страната ни там – г-жа Велислава Панова. Получихме финансиране от България и събрахме интервютата, като филмът ще бъде по-голям отколкото очаквахме. Ще е около час, при условие, че много от материалите в него са изрязани."

Госпожа Алексиева увери, че той ще бъде излъчен на откриването на новата учебната година на 14 септември, с което ще увенчае подобаващо отбелязването на тази важна за образователното средище и българската общност годишнина.


Първите си стъпки училището прави през 1993 година, когато в една от гимназиите в канадския град Бърнаби, всяка събота започват занимания по български език.

В периода на 1997 – 1998 г. дейността на школото е преустановена, а от 1999 г. то отново приема ученици под ръководството на Здравка Славенова, като заниманията на децата се провеждат в обществени библиотеки и църкви.

През август 2001 г., по идея на друга сънародничка – Виолета Дечева, е създадено Българското дружество Bulgarian-Canadian Society of British Columbia, под чиято шапка е училището. С кратко прекъсване така то съществува до 2009 г., когато започва работа по програмата на МОН "Роден език и култура зад граница", под ръководството на Виктор Неделчев. От 2022 година негов директор е Калина Рангелова-Георгиева.

Броят на учениците в школото е горе-долу един и същ – обяснява ни г-жа Алексиева и уточнява:

"Миналата учебна година бяха около 60 ученика. През годините имаше различни вълни на емигранти, които идваха към Канада. 90-те години беше най-голямата емигрантска вълна, която продължи до влизането на България в ЕС. В началото всички деца в училището бяха от бракове между двама българи и бяха родени в България. По-късно започнаха да са от смесени семейства, а днес в 1. клас почти нямаме българчета, родени в България. Това е интересно и радващо, защото за мен е впечатляващ фактът, че това училище продължава своята мисия, когато децата дори вкъщи не говорят български. Явно съществува нужда от това да знаят за своите корени."

Ваня Алексиева признава, че в някои периоди от годината забелязва значителна промяна в мотивацията на учениците да се включват в съботните занятия.

"Разбира се, много зависи от семейството, но като дългогодишен учител в училището аз бих казала, че мога да забележа, когато баба е дошла да помага в грижите примерно и е живяла цяла зима или няколко месеца със семейството. Детето моментално започва да чете по-добре и да разказва и запомня уроците. След лятната ваканция пък разказват интересни случки и преживявания от България."

За други обаче, които не говорят добре български и им е трудно да го усвоят, в школото се стараят да осигурят максимално приятно прекарано време в часовете:

"Всяка събота, освен че учим уроци, играем навън на "Бързи-смели-сръчни". Осигуряваме на децата т.нар. горещ обяд, който се поръчва седмица за седмица и включва пица, суши и други ястия. Това го използваме като мотивация за децата – да дойдат на училище, да си напишат каквото пишем или учим в час, защото скоро ще дойде обедът и той ще е пица."

Пожелаваме успех на учениците, които и през тази година ще прекрачат прага на школото!

Снимки: Училище "Св. св. Кирил и Методий" във Ванкувър

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна