Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стармър: Договорът с Германия е шанс за цяло едно поколение

Министър-председателят на Великобритания Киър Стармър (вляво) и канцлерът на Германия Олаф Шолц - Берлин, 28 август 2024
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подготвяният нов договор за сътрудничество с Германия е "шанс за цяло едно поколение“ за рестартиране на отношенията с ЕС след Брекзит, заяви британският премиер Киър Стармър, който е на посещение в Берлин.

На съвместна пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц британският премиер заяви, че договорът е свидетелство за дълбочината и потенциала на взаимните отношения. Стармър каза, че се надява това да е от полза за области като отбрана, сигурност, наука, технологии, развитие, търговия и бизнес.

"Икономическият растеж е мисия номер едно на моето правителство“, изтъкна той.

Както Сармър, така и британските медии дебело подчертаха, че договорът и рестартирането на отношенията с ЕС не означава отказ от Брекзит или повторно завръщане в общия европейски пазар и митнически съюз. По повод на слуховете за подготвяна схема за свободно движение на млади хора той заяви, че няма такива планове, но със сигурност се мисли за "по-близки“ отношения по въпроса.

Стармър обяви също, че Обединеното кралство ще работи с Германия за справяне с бандите за трафик на хора в рамките на планове за задълбочаване на сътрудничеството по общи социални предизвикателства като имиграцията.

Двамата лидери са обсъдили Украйна и конфликта в Газа. Стармър посочи, че двамата с Шолц са потвърдили ангажимента си да подкрепят Украйна. Той не пожела да коментира даването на право на Украйна да изплозва ракети с далечен обсег срещу Русия. По повод на войната в Газа Стармър изрази подкрепа за правото на Израел да се защитава и освобождаването на заложниците, но е и твърдо за прекратяването на огъня в Газа.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна