Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравното министерство разпореди: РЗИ-тата да засилят контрола над западнонилската треска

Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването е разпоредило на Регионалните здравни инспекции да засилят надзора и контрола на заболяването западнонилска треска. Става дума за инфекция, която се развива след ухапване от заразени комари.

Медицинските специалисти трябва да следят за случаи на повишена температура с неясен произход, както и за инфекции на централната нервна система. Три случая на заразени са регистрирани в страната. Става дума за мъже на възраст между 61 и 74 години, като двама от тях са починали. Те са от София. Сред европейските страни най-много случаи на заразени със западнонилска треска има в Гърция и Италия.

От Здравното министерство уточняват, че инкубационният период на западнонилската треска е между 3 и 14 дни. 80 процента от инфекциите при хората протичат без симптоми. 20 процента от заразените се разболяват, като заболяването обикновено протича леко до умерено тежко със симптоми, подобни на грип: температура, главоболие, неразположение, умора. Възможна е поява на обрив, гадене и повръщане. При по-малко от един процент от заболелите протичането е тежко и засяга нервната система предимно при хора в напреднала възраст и с придружаващи заболявания.

Личните предпазни мерки включват използване на репелент за комари, дрехи, които покриват откритите части от тялото, поставяне на мрежи на прозорците, използване на уреди и препарати за прогонване на комари.

Заради установените случаи на заболели от Западнонилска треска в София, следобед ще заседава Столичната комисия за борба със зоо и антропонозите, съобщиха от РЗИ. Очаква се Комисията  да реши дали да разпореди извънредна обработка срещу комари в града. Последната планова обработка е била преди два дни.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна