Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Проданов: Няма партия, имунизирана срещу явлението "Пеевски"

Снимка: Савина Спасова

През тази седмица започна събуждане след политическата лятна летаргия. Отиваме към динамичен септември, който ще е показателен и решаващ за изборите. Тепърва ще виждаме много развръзки, обобщи в коментара си пред БНР-Радио София политологът Георги Проданов.

"Да не бързаме да наричаме ДПС партия на демокрацията. Тя е по-скоро партия на олигархията, на алъш-вериша. В нея политиката винаги е била инструмент за влияние. В момента виждаме скандал между конкуренти за лостове на влияние. Този сблъсък не придава ореол на Доган. ДПС е в разпад. Там отдавна не се занимават с чиста политика, а по-скоро с отклоняване на средства в общини и групировки. Изчерпването на ресурсите доведе до самоизяждане между лобитата в ДПС."

По думите на Проданов, обаче, останалите партии не са имунизирани срещу явлението Пеевски.
 Делян Пеевски е ключова фигура от години. Зависимости, услуги, хора в контакт с него има във всички партии.

В пространството на партиите лявото в руини, центърът приключва свой етап. ПП-ДБ е в момент на изчерпване на смисъла от своето съществуване. След разделяне с ДБ, ПП отива към политическото небитие. Следващите, които ще пострадат от политическата нестабилност, са ГЕРБ.

"Очаквам малки партии да дебютират с подръчни средства (като „Величие“). Чака ни дълъг период на размествания на икономически пластове и интереси – прогнозира политологът. – Бойното поле, в което се превръща политиката, може да доведе до промяна само след прочистване на институциите от влияние. Изборите може да дадат старт на пренареждане."

Според Георги Проданов президентът Радев има политически стаж, но няма политически опит.

"Личи властолюбие, но това не е достатъчно. Хората около него, които повтарят мантрата за партия на Радев, се опитват да защитят собствения си интерес."

Чуйте разговора на Лъчезар Христов.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени