Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЕВР: Природният газ ще поскъпне с близо 2% до 61,91 лв./MWh през септември

Автор:

Природният газ ще поскъпне с близо 2% през септември, като Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на синьото гориво за следващия месец от 61,91 лв. за мегаватчас (MWh).

В първоначалното си заявление от 12 август "Булгаргаз" прогнозираше намаление на цената с около 2% до 59,54 лв./MWh.

Според КЕВР, причината газът да поскъпне, вместо да поевтинее, е, че поради предложената от обществения доставчик цена, която е много по-благоприятна спрямо цените на международните пазари, клиентите са подали заявки за допълнителни количества газ. Това увеличава общото количество природен газ за покриване на месечното потребление и повишава цената.

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България – Гърция" (IGB), съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Тези количества покриват 78,68% от потреблението за септември и имат важно значение за постигане на благоприятна цена на синьото гориво. Като втори източник "Булгаргаз" ЕАД е включил количества природен газ от добив от ПГХ "Чирен".

От КЕВР обаче отбелязват, че независимо от повишението цена за септември е конкурентна, тъй като е значително по-ниска от референтния индекс TTF на нидерландската газова борса.

"Представителите на българския бизнес е важно да знаят, че са предприети всички необходими действия за защита на интересите на потребителите у нас", подчерта председателят на КЕВР доц. Иван Иванов на откритото заседание на 28-и август и посочи, че дневният индекс TTF е нараснал до 38,8 EUR/MWh, или около 75,85 лв./MWh.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)



По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени