Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи официален престой на премиера Стармър в резиденцията на краля

Снимка: pixabay

В Обединеното кралство Киър Стармър е в Балморал на първия си официален престой в резиденцията на краля като министър-председател. 

Крал Чарлз III е домакин на Киър Стармър и съпругата му Виктория Стармър в съответствие с дългогодишната традиция премиерите на Обединеното кралство да посещават монарха в шотландския замък за няколко дни към края на лятото. 

Бившият лейбъристки министър-председател Харолд Уилсън, бившият лидер на консерваторите Маргарет Тачър и предшественикът на Киър Стармър -  Риши Сунак, сториха същото по време на своите премиерски постове. 

Балморал, който е шотландската ваканционна къща на кралското семейство от 19-ти век, сега е по-известен на мнозина като мястото, където почина кралица Елизабет II. Любовта ѝ към замъка, който се намира в селско имение от 50 000 акра в графство Абърдийншир, беше добре известна. Това е работещ имот, включващ поляни с глухарчета, горско стопанство и земеделска земя, както и стада от елени, високопланински говеда и понита. Почти нищо във връзка с престоя на Киър Стармър не бе споделено от Дауниг стрийт или от кралското семейство, но тови вид посещения обикновено се провеждат малко преди депутатите да се завърнат от лятната си ваканция. 

Въпреки че кралят е политически неутрален, той, според уебсайта на кралското семейство, "може да съветва и предупреждава своите министри, включително своя министър-председател, когато е необходимо“.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна