Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен туристически сезон в Кипър въпреки проблемите в Близкия изток

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър изпрати август, най-туристическия месец, с висока заетост на хотелите въпреки проблемите, предизвикани от регионалните конфликти и военните действия в Близкия изток, казаха от Кипърската асоциация на хотелиерите. 

Летният сезон 2024 се очаква да приключи малко по-късно от миналата година – в началото на ноември.

Заетостта на хотелите през август е достигнала 85-90%, като нивата са "доста добри" - около миналогодишните, обобщи генералният директор на Кипърската асоциация на хотелиерите Филокипрос Русунидис.

За периода от януари до юли островът е посрещнал 2,2 млн. туристи, което е увеличение с над 3% в сравнение със същия период миналата година, обяви Статистическата служба.

Туристическата индустрия на Кипър е силно засегната от събитията в Близкия изток, като освен намаляването на резервациите от Израел, има спад в търсенето на ваканции в Кипър от други страни, според които островът е много близо до военните действия.

Значително възстановяване на туризма се отбелязва от нарастващите приходи от него. Те надхвърлят 1 млрд. евро през първите шест месеца, което е с 4,2% повече от миналата година, съобщи Статистическата служба.

Засилен е инвестиционният интерес за модернизация и разширяване на съществуващите хотели, както и за изграждане на нови, включително от международни хотелски вериги, посочиха още от браншовата асоциация.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна