Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зафиров: Нинова е изключена по демократичен начин

Нинова: Страхуват се, уплашиха се от Конгреса

Тя не е упълномощила Зафиров да регистрира БСП

Снимка: БТА

Временният председател на БСП Атанас Зафиров заяви, че Корнелия Нинова е изключена от БСП по "демократичен начин". Така той коментира днешното решение на Националния съвет на партията, прието със 105 гласа "за", 16 "против" и 4-ма въздържали си. 

Сред мотивите за изключването на Нинова Зафиров посочи нейния отказ да изпълни решението на пленума, според което трябва да упълномощи Зафиров да регистрира партията за изборите: 

"Това е проектът за пълномощно, което беше дадено на госпожа Нинова днес и тя категорично отказа да го подпише. Беше дадено с решение на Националния съвет. Тоест, тя днес за пореден път отказа да изпълни изрично решение на Националния съвет, което беше още един допълнителен мотив към тези, които изчетох, за налагане на тази най-тежка мярка за партийно въздействие - изключване от партията. Декларациите, които чуваме от нейна страна, че въпреки всичко листи ще бъдат регистрирани, партията ще бъде регистрирана, са тежка провокация към цялата партия, към решенията на нашите колективни органи. През медиите се обръщам към всички български социалисти да бъдат наясно, че всяко участие в подписки, листи и всичко останало от хора, изключени от партията, ще се счита за провокация към партията и ще бъде нелегитимно, както и ако наистина такъв ход бъде предприет".

Корнелия Нинова потвърди, че не е подписала решението на Националния съвет да бъде упълномощен Атанас Зафиров да регистрира БСП в ЦИК. Според Нинова оставката ѝ трябва да бъде приета от извънреден конгрес, провеждането за който беше отхвърлено днес от пленума. Корнелия Нинова потвърди, че регистрация на БСП ще има, и то направена от пълномощниците Георги Свиленски и Иван Ченчев, които също бяха изключени от БСП.

"Аз няма да участвам пряко в тези процеси. Дала съм пълномощно на Георги Свиленски и Иван Ченчев. Те оттук нататък ще се занимават с регистрация, листи. Нито съм си изтеглила оставка, нито съм си изтегляла пълномощно! За края на моята оставка трябваше да свикват Конгрес! Голяма грешка, че не го направиха. Не разбирам! Хем: "Махай се, хем не искат конгреса". Страхуват се! Уплашиха се от конгреса"!

Все още няма яснота кой ще регистрира БСП в ЦИК и какъв ще е резултатът от съдебната битка и предстоящото заседание на 9 септември.

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна