Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бури в Австралия, 150 000 души са без ток

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един човек загина, училищата бяха затворени, а десетки хиляди хора останаха без ток, след като силни бури връхлетяха Австралия. Полицията съобщи, че 63-годишна жена е загинала, след като дърво е паднало върху колиба в югоизточната част на страната. „Разрушителни“ ветрове със скорост над 110 километра в час връхлитат региона. Около 150 000 души останаха без ток. 

Премиерът на щата Виктория Джасинта Алън предупреди, че отстраняването на прекъсванията на електрозахранването може да отнеме до три дни. Междувременно крайбрежните райони бяха засегнати от високи приливи, които в някои случаи погълнаха пясъчни дюни. 

Хората са предупредени да избягват ненужни пътувания, а някои училища са затворени. Властите в Нов Южен Уелс са притеснени, че силните ветрове ще увеличат опасността от пожари, като много райони са в състояние на повишена тревога. Части от Тасмания бяха наводнени, а ветровете достигнаха пориви до 150 километра в час през уикенда. 

Старши синоптикът на Бюрото по метеорология Кристи Джонсън заяви, че поредица от студени фронтове, обхващащи югоизточната част на Австралия, са станали причина за възникването на "увреждащи до разрушителни ветрове". 

Утре се очаква облекчаване на условията. Нови студени фронтове ще засегнат страната по-късно през седмицата, но не се очакват толкова екстремни условия.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна