Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитектурните потайности на Русе във фотокнига на млад лекар

| Репортаж
Христо Христов (вляво) и Борислав Стойков (вдясно)
Снимка: Виктория Петрова

Млад лекар от Русе издаде фотокнигата "Архитектурата на град Русе". Христо Христов е любител фотограф, с интереси в областта на историята и архитектурата.

Книгата съдържа снимки на 310 обекта.

"Това е моята мисия. Не само хората в Русе, а в цялата страна да се гордеят с това, че са българи и всеки със собствената си архитектура в своя град, с култура и бит да я опази, съхранява и предава на идните поколения. Като отиде в чужбина да се гордее с това, че е българин и русенец."

Идеята му хрумва от неговия дядо Христо Маринов, на когото е кръстен и който по професия бил строител, арматурист. С неговите бригади са строили сградите през 50-те, 60-те и 70-те години. Правил е ремонт на бившия партиен дом, както и на Доходното здание. Като малък младият лекар придружавал дядо си и той запалил у него искрата към архитектурата.

"Реших да посветя тази книга на него и да заснема всички сгради – да ги покажа към настоящия момент как изглеждат."

През 2021 г. Христо Христов издава малка фотокнига с 50 забележителности на града. След това разширява и доразвива обектите, като освен снимки допълва информация, свързана с годината на построяване на сградата, името и мястото, където се намират. Систематизира обектите по тяхното предназначение. Има жилищни и обществени сгради, културни и финансови институции, лечебни заведения. Една от по-емблематичните сгради, за която Христов разказва, е къщата на братята Димитър и Теньо Мантови - търговци на тютюн от началото на 20 век.

Къщата е близо до регионална библиотека "Любен Каравелов" в стария център. Интересното за нея е, че собственикът ѝ Димитър Мантов е бил директор на милицията и от нея до дома му е имало тунел.

Друга забележителна сграда – паметник на културата, е на рода на Ана Вентура, която е била ремсистка, разказва настоящият ѝ собственик Борислав Стойков.

"Нейният баща и моят дядо са били крупни търговци на мебели. Тази сграда е била държавна собственост, помещавало се е обществено хранене. Навремето е била емблематична за Русе като хотел "Варшава", в близост до "Ислях хане", където е създадена първата торта "Гараш".

Русенката Розалина Димитрова смята, че архитектурата на града има потенциал да привлича много посетители – както от страната, така и от чужбина.

"Сградите ни са уникални. Има си арменска махала, имаше си навремето еврейска махала. Наследството, което имаме от Мидхад паша – тази къща си стои (Къщата на Калиопа – бел. ред.), музей е."

Интересен обект от римско време е и крепостта "Сексагинта Приста" или в превод "Пристанище на 60 кораба". Екскурзоводът Николай Митев разказва за бункер, който е изграден в началото на крепостта и където по време на Втората световна война са се укривали германски  войници. Днес бункерът е отворен за посетители и могат да се видят интересни архитектурни артефакти, открити при неговата реставрация.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна