Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК прие едновременно документите на двете фракции в ДПС - около Доган и около Пеевски

И двете враждуващи фракции са подали документи като коалиции

4
Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия прие едновременно документите на двете фракции в ДПС - около Ахмед Доган и около Делян Пеевски, за регистрация за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

И двете формации ще участват чрез коалиции с чужди регистрации.

След почти 7 часа чакане да стартира процедурата по приемане на документи за регистрация за участие в предсрочните парламентарни избори, в крайна сметка се стигна до компромисно решение.

Документите на двете групи, представляващи ДПС, бяха приети едновременно от членовете на ЦИК. Те седнаха на една маса един до друг, за да бъдат сигурни, че никой няма да бъде пръв, а другият да остане втори при подаването на документите.

Другото компромисно решение, което беше постигнато, е да не бъде отбелязван номер на приемане на документи, нито конкретен час, в който са приети.

Това, което стана ясно след излизане на представителите на двете враждуващи фракции в ДПС, е, че те са регистрирани като коалиции.

ДПС, лоялни на Ахмед Доган, ще участват като коалиция "Демокрация, права и свободи" – ДПС заедно с партиите "Справедлива България обединени родолюбци" (СБОР) и Земеделски народен съюз. Според съпредседателя на ДПС Джевдет Чакъров целта е възстановяване на демократичното функциониране на държавата:

"Нашата ориентация, както е била досега и ще продължава да бъде, в рамките на евроатлантическата ни ориентация, за европейското бъдеще на България, със съдържателна и ефективна политика за по-добър живот в България".

Джевдет Чакъров /БГНЕС/

Коалицията на ДПС около Делян Пеевски ще се казва "ДПС - Новото начало" и ще обедини усилията на още две партии – "Български глас" и "Новите лидери". Целта е достойно представяне, заяви зам.-председателят на ПГ Искра Михайлова:

"Нашите избиратели, българският избирател е интелигентен, грамотен, разумен, позитивен и най-вече избирател, който решава напълно съзнателно какво прави. Той не може да бъде объркан".

И двете формации се обявиха за представители на автентичното Движение за права и свободи и са убедени, че техните избиратели ще ги разпознаят и ще им останат верни, като ще дадат гласовете си за тях, за да могат те да защитават техните интереси.

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна