Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Школа за обучение на овчари на остров Сардиния приема желаещи за втора поредна година

Снимка: БГНЕС

Школата за обучение на овчари на остров Сардиния приема желаещи за втора поредна година. В първото издание са участвали 15 ученици. Сред тях, някои наследили семейния занаят, завърнали се имигранти и други желаещи да запазят тази традиция на  Сардиния. Целта на областната управа, която финансира школата за овчари е също вътрешността на остров да не се обезлюдява.

В обучението, което е за възрастни и е организирано от местни асоциации, преподават освен специалисти и професори по земеделие от различни университети. Насочено е към желаещи от цяла Сардиния, включва 24 часа теория и 96 часа практика в подбрани ферми  между октомври и ноември.

Ежедневника "Република" помества местно проучване на тема "селско стопанство" на асоциацията Riabilitare Italia, според което 67% от младите хора на възраст между 18 и 39 години желаят да живеят и работят в своя район.

"Целта на школата е да подкрепи, от образователна гледна точка, силно мотивирани млади хора да поемат жизнен път, свързан с овцевъдството“, казва Антонио Сау - кмет на сардинското селището Итири.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна