Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Максималният осигурителен доход за 2025 г. да е 4000 лв.

Снимка: Ани Петрова

КНСБ предлага максималният осигурителен доход за 2025 г. да бъде увеличен от 3750 на 4000 лв. Предложението е във връзка с предстоящите обсъждания на бюджета за догодина. Става дума за повишение със същия процент, с който нараства средногодишно средната работна заплата за страната. Това каза пред БНР експертът от синдиката и заместник-председател на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт Ася Гонева.

От КНСБ настояват и за увеличение на тавана на пенсиите с 11 процента - с колкото бяха повишени от 1 юли тази година всички останали пенсии по швейцарското правило. Това означава максималната пенсия да достигне 3770, вместо сегашните 3400 лева.

"Максималната пенсия практически вече трябва да мислим за нейното отпадане или като минимум това, което правим от 1-ви юли всяка година, по същия начин, със същата стъпка да движим нагоре и максималната пенсия, тъй като задържането предизвиква негативно отношение от страна на хората, които са засегнати от една страна, а от друга страна път младите хора с високи доходи, които се осигуряват на максимален осигурителен доход пък биха искали да видят една друга перспектива, на една доста по-щедра пенсия в края на тяхната трудова кариера", каза Гонева.

Цялото интервю с Ася Гонева можете да чуете в предаването "Нещо повече" по "Хоризонт". 


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна