Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два ключови съдебни процеса се проведоха днес в Москва

Лоран Винатие
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Два ключови съдебни процеса се проведоха днес в Москва. Първият е срещу френски изследовател, обвинен в нарушаване на руския закон за "чуждестранните агенти". А вторият - срещу руски учен, който беше признат за виновен в държавна измяна.

Московски съд осъди видния физик Александър Шиплюк на 15 години затвор в наказателна колония, след като го призна за виновен в "държавна измяна" - поредната присъда за затвор за учен, обвинен в споделяне на държавни тайни. Той е обвинен в предаване на информация за руските хиперзвукови оръжия на чуждестранни представители.

Няколко високопоставени учени бяха арестувани през последните години, като поне трима от тях бяха задържани, откакто Москва започна офанзивата си в Украйна през 2022 г., припомня Франс прес.

57-годишният Шиплюк, директор на Института по теоретична и приложна механика "Християнович" в сибирския град Новосибирск, беше арестуван през лятото на 2022 г. и оттогава се намираше в московски затвор.

Неговият колега от същия институт Анатолий Маслов, също арестуван по същото време, е осъден на 14 години през май тази година, също по обвинение в държавна измяна.

Също днес започна процесът срещу 48-годишния френски изследовател Лоран Винатие. Той е работил за швейцарска неправителствена организация за посредничество при конфликти, преди да бъде арестуван в Москва през юни. Винатие е един от няколкото западни граждани, задържани в руски затвори през последните години по обвинения, които според Запада са неоснователни.

Руските власти твърдят, че Винатие е събирал информация за руските военни, без да е регистриран като "чуждестранен агент', както изисква законът. Разследващите твърдят, че Винатие е събирал военна информация, която може да бъде използвана срещу Русия от чужди държави, което поражда опасения, че по-късно може да му бъдат повдигнати допълнителни обвинения.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна