Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компенсациите за високите цени на тока за бизнеса могат да доведат до немалък дефицит във Фонда за енергийна сигурност

Диан Червенкондев
Снимка: БГНЕС

Компенсациите за високите цени на електроенергията за небитовите потребители могат да доведат до немалък дефицит в бюджета на Фонда "Сигурност на електроенергийната система". Прогнозите за цените на тока са два пъти по-високи от базата, на която са пресмятани през юли, предупреди пред парламентарната комисия по енергетика председателят на фонда Диан Червенкондев.

Народното събрание прие програма за държавна помощ за бизнеса от 1-ви юли, но парите още не са стигнали до фирмите.

Заради проблема Енергийната комисия в НС изслуша заместник-министрите на енергетиката и на финансите, които трябва да внесат в Министерския съвет проект за изменение и допълнение на приетата програма, така че програмата да включи и компенсация за електроенергийният системен оператор и електроразпределителните дружества.

Бизнесът подлежи на компенсации за разходите си за електроенергия над 180 лв. на мегаватчас борсова цена. Парите - 245 млн. лв. са осигурени от Фонд "Сигурност на електроенергийната система", но все още не са стигнали до бизнеса. В същото време, разходите на фирмите за август са 25% по-високи в сравнение със същия период на миналата година, а прогнозите за септември са за 30% по-висок ток.

При резкия скок в цените на тока от юли, и ако разходите продължават да растат, средствата на Фонд "Сигурност на електроенергийната система", с които трябва да се компенсира бизнеса, ще скочат значително, посочи председателят на фонда Диан Червенкондев.

При условие, че в програмата за компенсации се включат и Електроенергийният системен оператор и електроразпределителните дружества, за което настояват част от депутатите, може да се отвори и дефицит във фонда, предупреди Червенкондев:

"Прогнозите, които трябва да направим, са вече два пъти по-големи от това, което сме прогнозирали през месец юли. Това, което сме правили като прогноза, без да отчитаме евентуалната промяна, свързана с мрежовите оператори, е за 495 млн. лева, т.е. средствата трябва да се вдигнат повече от двойно или с 250 млн. лева. Като се включват и евентуалните компенсации за операторите - средствата в повече отиват и над 300 млн. лева. В случай на недостиг в Закона за енергетиката е предвидена и възможност да бъдем финансиране и от страна на Държавния бюджет. Ако не може, съответно ще се ограничим до възможността на собствените приходи".

Доклад в Министерския съвет е представен още в края на юли, а срокът за отговор е три месеца, уточни Диан Червенкондев.

До дни депутатите очакват и решението на правителството по предложенията за промените в програмата, за да се даде ход на изплащането на парите, заделени за компенсиране на разходите за електроенергия на бизнеса.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна