Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържествено откриване на нов университетски комплекс в Кипър

Пафос - „Американски университет в Бейрут - Медитеранео“
Снимка: Правителствена пресслужба - Кипър

В Кипър се открива нов център за международен академичен, изследователски и културен обмен. 

Днес президентът на страната Никос Христодулидис ще пререже лентата на новия модерен кампус на „Американския университет в Бейрут - Медитеранео“ /AUB Mediterraneo/, разположен в град Пафос.

Новият комплекс е „важен крайъгълен камък“ за дейността в Кипър на най-стария и водещ университет в Източното Средиземноморие, подчертаха от учебното заведение в официалното си съобщение за тържествената церемония днес.

Амбицията на ръководствата на академичната институция и на град Пафос е кампусът да се превърне в средище за знания, иновации и социален принос към обществото.

Споразумението между Американския университет в Бейрут и община Пафос за създаване на новото учебно звено „Американски университет в Бейрут - Медитеранео“ бе подписано през април 2022 г. Първата академична година в Кипър започна миналия септември.

През юни миналата година президентът Никос Христодулидис положи основния камък на кампуса. Той заема площ от около 10 000 квадратни метра и първата фаза на строителството му е на стойност 32 млн. евро.

Модерният учебен комплекс разширява позициите на Кипър и засилва утвърждаването му като образователен, технологичен и изследователски център на региона, заявиха от правителството.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна