Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Натоварен първи работен ден на депутатите след лятната им ваканция

Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

С натоварен дневен ред ще започне есенната сесия на Народното събрание.

Сред темите за обсъждане е и оборудването за АЕЦ "Белене", предвидено за Украйна.

Очаква се всички парламентарно представени партии да обявят своите приоритети - независимо, че 50-тото Народно събрание ще прекъсне работа на 27 септември заради предизборната кампания.

Въпреки, че ще работи два дни, парламентът има сериозна законодателна програма. Депутатите започват работа с дебат по предложението на "Възраждане" и ИТН за произвеждане на национален референдум с въпрос: "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 година?".

По предложение на БСП парламентът ще изслуша служебния министър на околната среда и водите Петър Димитров, на служебния министър на земеделието и храните Георги Тахов, на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов и на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова по въпроса със задълбочаването на водната криза в страната.

В дневния ред е и предложен от ИТН Проект на решение за възлагане на министъра на енергетиката да извади парогенераторите от оборудването на Белене, което подлежи на преговори за продажба на Украйна, до изготвянето на анализ за приложението им за нуждите на АЕЦ "Козлодуй". Още в края на август обаче комисията по енергетика отхвърли това предложение. 

Депутатите ще решават дали да възложат  на министъра на енергетиката да проведе преговори с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител с цел продажба на оборудване, предназначено за Проекта АЕЦ "Белене".


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна