Eмисия новини
от 13.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ-СДС ще съдействат за намаляване на предизборното напрежение

Теменужка Петкова
Снимка: БТА

На първото заседание на Народното събрание от есенната сесия от ГЕРБ -СДС обявиха, че ще съдействат  максимално за намаляване на предизборното напрежение.

Заместник-председателят на парламентарната група Теменужка Петкова призова останалите формации да не превръщат вътрешнопартийните си проблеми в проблеми на цялото общество.

"Надяваме се през тази последна сесия на 50-тото Народно събрание и в рамките на предстоящата предизборна кампания заедно да предложим позитивен дневен ред на българското общество. Истинската възможност за избор пред българските граждани би се състояла, ако предложим цивилизован спор и дебат за идеи, а не за пореден път да превърнем черния пиар в основен сюжет на кампанията. Ние от ГЕРБ-СДС ще се стремим именно към този подход, защото вярваме, че той е единственият, който би могъл да донесе не просто добър изборен резултат, но и да създаде условия за стабилност на 51-вото Народно събрание", коментира Петкова.

От "Възраждане" призоваха депутатите да дарят средства за защита на българина Милан Димитров, който е в затвор в САЩ.

"Когато видяхме, че държавата няма да се ангажира, дори не се ангажира да намери поне някакъв адвокат, ние се свързахме с български емигранти в Съединените щати. Слава Богу, България съществува благодарение на българите, а не благодарение на управляващите в момента временно попаднали незнайно как субекти, те намериха адвокат и то добър. Сумата за адвокатския хонорар е 150 000 долара, което нормално за тежкия политически процес, който очевидно ще се разрази в Съединените щати, касаещ случая на Милан Димитров. Започнахме дарителска кампания. За седмица са събрани към настоящия момент - тази сутрин проверихме, защото сметката за събирането на парите е на името на брата на Милан Димитров - до момента са събрани 41 000 лева, което се равнява на 22 000 долара. Общата сума, както казах, е 150 000 долара, което са 265 000 лева. Уважаеми сънародници, обръщам се към всеки един от вас, без значение от това кой в коя партия е. Тук сме 240 човека. Всеки един от нас ако дари по 1000 лева, сумата сме я събрали днес. Даже ще останат пари", заяви Костадинов.

От ИТН определиха днешния ден като края на 50 тия парламент - Станислав Балабанов посочи като основни виновници да няма правителство Кирил Петков и Бойко Борисов.

"Кирил Петков лично опарапети третия мандат Защо ли? Защото беше постигнато политическо съгласие за правителство без участието на ДПС и ГЕРБ. И защо ли, господин Петков, в тази зала съм убеден, че има достатъчно колеги, които могат да потвърдят тези мои думи. Беше постигнато и съгласие по отношение на антикорупционна реформа, на съдебна реформа и на балансиран бюджет, но не беше постигнат разум при Вас, господин Петков, защото вие не успяхте да надскочите собственото си его за пореден път и собствените си политически комплекси", каза Балабанов.

За БСП ситуацията в страната е абсурдна. Борислав Гуцанов подчерта, че социалистите остават гарант за защита на националния интерес.

"БСП ще бъдем гарант за защита на националните, български интереси и ще направим всичко възможно да се върне толкова чаканата справедливост в обществото, градеж и диалог. Ключовата дума за нас е диалог. Хората се умориха, обезвериха. Държавата не може повече така", коментира той.

Депутатът Михаил Ставрев напуска парламентарната група на "БСП за България". Така тя остава с 14 народни представители.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна