Eмисия новини
от 13.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Шкода" доставя 20 електрически мотрисни влака у нас

В Гранитна зала на Министерски съвет подписаха договор за доставка на 20 електрически мотрисни влака, финансирани със средства по Плана за възстановяване и устойчивост, 04.09.2024
Снимка: БТА

20 електрически мотрисни влака ще бъдат доставени в България.

Изпълнител на договора е "Шкода", а първият влак трябва да дойде у нас в рамките на две години, каза служебният министър на транспорта Красимира Стоянова.

Договорът е за над половин милиард лева, които се осигуряват по Националния план за възстановяване и устойчивост.

До 160 километра в час могат да развиват новите мотрисни влакове, а на въпрос на БНР дали релсовата инфраструктура позволява тази скорост, министър Красимира Стоянова отговори: "Предварително са извършени необходимите анализи и железопътната ни инфраструктура е в  състояние да поеме този подвижен състав".

Уточняващият въпрос, че 40 километра в час попадат в обещанието до 160 километра в час, беше посрещнат с усмивха, но без отговор.

"Мотрисите ще обслужват пътниците по най-дългите направления в страната - София-Русе, София-Варна и София-Бургас", поясни министър Стоянова.

"Освен доставката на подвижен състав - 20 електрически мотрисни влака, договорът предвижда и 15-годишна поддръжка, както и обучение на персонала", допълни транспортният министър.

Има възможност чрез анекс да се закупят още пет влака с национално финансиране, стана ясно по време на церемонията, на която присъства и служебният премиер Димитър Главчев.

"20 години не са закупувани влакове в България. Тук има съвпадение на числа - 20 мотрини, 20 години. Дано следващите не ги купим след 100 години, за да са 100", каза Главчев.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна