Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

6 милиона лева са нужни за възстановяването на сградата на Русенската опера

Снимка: Радио Шумен

Общо 6 милиона лева са нужни за възстановяването на сградата на Русенската опера, която бе сериозно повредена от пожар преди четири години. Въпреки че част от парите са одобрени, все още не са преведени към изпълнителя и така работата не може да започне.
75-годишнина от създаването си ще отбележи екипът на Държавна опера-Русе, а всички спектакли от празничния сезон ще бъдат представяни на сцената на театъра и то при свободен ден. Това стана ясно днес, когато директорът Пламен Бейков представи богатата програма за честването.
Проблемът със сградата на операта е от 2020 г, когато на покрива избухна пожар и повреди сериозно цялата постройка.
Вече има спечелена обществена поръчка за оборудване на сцената с осветление, озвучаване и вътрешно-сценична комуникация, но договор с изпълнителя не е сключен и паричен превод няма.
Втората поръчка е за вътрешни строително-монтажни дейности като електрическа и климатична инсталация, подемна техника, реконструкция на северното крило с гримьорните и възстановяване на фоайето за публиката в приземния етаж. 
По нея също няма движение, коментира директорът Бейков и поясни:
"Няма осигурени никакви средства. По първата обществена поръчка, която премина, са около 2 милиона и половина, които бихме могли да получим,така че - той ако получи авансово, би могъл да почне да работи. По втората поръчка са 3 милиона и половина - и няма осигурени средства".
На 10 септември Държавна опера-Русе ще открие сезона с балета "Пожар" по музика на Дмитрий Шостакович
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна