Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом се опитва да представи ново предложение за примирие в Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белият дом се опитва да представи ново предложение за примирие в Ивицата Газа, съобщават американски и египетски източници, цитирани от агенция Ройтерс.

Според представител на администрацията във Вашингтон, вече е постигнато споразумение по по-голямата част от документа. 

Страните обаче все още се опитват да се договорят по двата основни въпроса, по които има разногласия. Това са присъствието на изралески военни в така наречения "Филаделфийски коридор" - буферна зона по границата между Ивицата Газа и Египет, и някои конкретни имена в списъка за размяна на палестински затворници срещу израелските заложници. 

Представителят смята, че проекта на споразумението може да стане факт още в началото на следващата седмица или дори по-рано. 

Американците подчертават, че ревизирания план няма да бъде окончателен и Вашингтон ще продължи да работи за постигане на споразумение, ако той се провали. 

Представител на администрацията посочва, че Съединените щати биха могли да гарантират сигурността на Израел, ако военните се изтеглят от "Филаделфийския коридор", но нещата със заложниците са по-сложни. 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху от своя страна повтори тезата си, че Израел трябва да запази присъствието си в буферната зони, дори то да бъде ограничено.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна