Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите решават: Ще застане ли Рашков начело на Комисията за контрол над службите?

Бойко Рашков
Снимка: БТА

Депутатите ще обсъдят и гласуват проекторешение за избиране на председател на Комисията за контрол над службите за сигурност.

Вносителите Николай Денков и Надежда Йорданова от "Продължаваме промяната - Демократична България" предлагат начело на комисията да застане колегата им и бивш вътрешен министър Бойко Рашков.

От ГЕРБ-СДС обявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на  Бойко Рашков и настояха тя да бъде оттеглена. 

"Как човекът с незаконните арести, човекът с пачките и пуделите, човекът със среща с контрабандистите, човекът с "Градинарят", кои служби за сигурност може да контролира този човек? Тези, които до вчера ги уволняваше, разселваше, закриваше. Смятам, че за доброто и на вашата политическа сила е да не се опитвате да пробутвате подобни хора, защото това е репутационна щета и върху вас", коментира депутатът Георг Георгиев.

От "Възраждане" провокираха ПП-ДБ, като ги призоваха да поискат изрично подкрепата им.

"Ако искате подкрепата на "Възраждане" за това решение, елате и се извинете от трибуната за санитарния кордон и ние ще вдигнем санитарния кордон около ПП-ДБ и г-н Бойко Рашков може да се поздрави после, дето се вика - да се почерпи за новата позиция", заяви Петър Петров.

Председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков защити номинацията на Бойко Рашков и призова изборът на председател на комисия за контрол над службите да не прераства в политическа злоупотреба.

"Г-н Рашков има биография, която го прави изключително подходящ за тази цел. Ние не се молим. Предлагаме решение. Всеки, който смята, че това решение е правилно, трябва по съвест да го гласува", каза Денков.

"Ни най-малко не ми е мечта да бъда председател на тази комисия. Няма да коментирам злостните изказвания, които са дежурни на Георг Георгиев в никакъв случай, защото нивото е толкова ниско, че аз не мога да си го позволя", заяви от своя страна Бойко Рашков. 

Според приетата програма парламентът ще разгледа на второ гласуване промени в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за закрила на детето. В дневния ред на заседанието е предвидено и първото гласуване на изменения в Закона за гражданската регистрация, както и в Закона за опазване на околната среда.

Според програмата депутатите трябва да обсъдят и проекторешение за продажба на оборудване, предназначено за АЕЦ "Белене", на Украйна.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна