Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС окончателно забрани продажбата на вейпове на деца

Снимка: Pixabay

Народното събрание единодушно и окончателно въведе забраната за употреба, продажба и предлагане на бездимните и нагреваеми тютюневи изделия на деца под 18-годишна възраст. Освен това депутатите гласуваха и пълна забрана за рекламирането им по радиа и телевизии.

С приетите на второ четене промени в Закона за закрила на детето, внесени от ГЕРБ, се въвежда пълно ограничение  за употребата, продажбата и предлагането на непълнолетни на изделия, различни от тютюневи изделия, бездимни, нови, нагреваеми тютюневи изделия, известни като вейпове. Като под изделия, различни от тютюневите се имат предвид вещества, субстанции, течности и изделия, на базата на растения, билки или плодове, които не съдържат тютюн или никотин и могат да бъдат консумирани чрез процес на горене, нагряване, изпаряване или друг процес, както и растения и вещества, забранени със Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

Целим ефективна забрана за продажбата, разпространението и употребата на т.нар. вейпове сред лицата до 18-годишна възраст, посочи водещият вносител на промените проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС.

И допълни, кои ще са следващите законодателни стъпки.

"Следващата битка, която трябва заедно да проведем, е битката срещу употребата на енергийни напитки сред подрастващите. Може би това ще бъде първото нещо, което ще стартираме в следващия парламент, защото битката за здравето на нашите деца е нещото, което е най-важно", обясни Ангелов.

С приетите на второ четене промени в закона за закрила на детето, внесени от ГЕРБ, депутатите единодушно гласуваха и предложението на ПП-ДБ изцяло да се забрани  рекламата на т.нар. вейпове и по радиата и телевизиите.

Със заключителните разпоредби се гласуваха и промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, като се въвежда аналогична забрана и санкция за нейното неспазване. Който предлага или продава нови тютюневи изделия, бездимни тютюневи изделия или нагреваеми тютюневи изделия ще се наказва с глоба от 1000 до 3000 лева, при повторно нарушение - глобата е от 2000 до 5000 лева.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени