Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва обяви, че на този етап не се обсъждат мирни преговори с Украйна

Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви в реч пред Източния икономически форум, че световната икономика не би издържала отмяната на доставките на енергоносители от страната му.

Путин нарече "свещен дълг" на въоръжените сили на Русия изтласкването на украинските части от Курска област, където те започнаха операция преди месец.
По-рано украинският държавен глава Володимир Зеленски подчерта, че армията изпълнява всички поставени задачи на офанзивата в Курска област. 

В речта си пред форума във Владивосток Владимир Путин заяви, че превземането на Донбас е приоритет на т. н. "специална военна операция". Преди това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че инструктори от най-различни страни в света се намират на територията на Украйна, участват в бойни действия и в обучението и подготовката на украинските военни. 

Непосредственото въвличане на чужди държави в конфликта е налице, каза говорителят на Кремъл. Според Дмитрий Песков САЩ и Европа не проявяват интерес към дипломатическо решение.

Русия не вижда никакви предпоставки за мирни преговори с Украйна в момента, каза още Песков, който отрече да се коментира въпросът за нова мобилизация:

"Въпросът не се обсъжда. Има поток от желаещи да сключат договор за военна служба. Все повече хора решават да подпишат договор. Виждате, че има и икономически мерки, които стимулират този процес. Така че не съм чувал да се обсъжда мобилизация".

Украинските власти съобщиха за жертва и ранени при руски обстрел срещу град Константиновка в Донецка област, както и за сериозна ситуация на фронта при Покровск и Курахово. И на двете места е имало над 40 нападения.
   
На фона на вълна от промени в правителството, сред които и смяната на външния министър Дмитро Кулеба, президентът Володимир Зеленски заяви, че са в ход важни разговори с партньорите за укрепване на позициите на Украйна. 

Утре той ще бъде в Германия на среща с министрите на отбраната от групата Рамщайн за военна помощ на Киев. Зеленски иска лично да помоли съюзниците за още оръжия, по-конкретно - ракети с далечен обсег и средства за противовъздушна отбрана. 

Украинският лидер систематично призовава съюзниците да премахнат забраната за нанасяне на удари по военни цели в руския тил. 

В поредното си видеообръщение заяви, че победата на Украйна зависи от четири държави - САЩ, Великобритания, Франция и Германия. Те могат да осигурят далекобойните оръжия, които да помогнат за прогонването на Русия от територията на Украйна и да запазят живота на мирното население.


По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна