Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР и ДА "Архиви" подписаха меморандум за сътрудничество

Генералният директор Милен Митев и председателят на ДА "Архиви" доц. д-р Михаил Груев
Снимка: Ани Петрова, БНР

Българското национално радио дава възможност на Държавната агенция "Архиви“ да ползва звуковия архив на радиото за целите на съхраняване на културното наследство и предоставянето на широк достъп до него. Това предвижда меморандум за сътрудничество между двете институции, подписан от ръководителите им Милен Митев и Михаил Груев. 

От своя страна Държавната агенция "Архиви" ще предостави на радиото възможност да обогати своите медийни услуги с архивни материали. Генералният директор на БНР Милен Митев заяви: 

"Като обществена медия Българското национално радио приема за своя мисия и ангажимент съхраняването на звуковата памет на България. Смятам, че това е ангажимент преди всичко към нашите слуштели, но също и към академичната общност, към учените, които изследват и систематизират тази информация, за да открият истината и да я разкажат на цялата аудитория".

Председателят на Държавна агенция "Архиви“ доцент Михаил Груев каза, че двете институции обединяват усилията си за запазване на националната памет: 

"Като институция на паметта архивите са призвани да пазят националната памет. В структурата на радиото също има една важна институция на паметта, каквато представлява "Златният фонд" на радиото. Документите, които съдържа, действително са безценни".

Двете институции ще имат и съвместни инициативи за отбелязването на 90-годишнината на БНР в началото на 2025-а година.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна