Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП подписа коалиционно споразумение с 15 леви партии

Снимка: БГНЕС

БСП подписа коалиционно споразумение с 15 леви партии за съвместно явяване на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Очаква се в коалицията да се включат още няколко формации.

"БСП обединена левица" вече е факт. Столетницата и 15 леви формации се обединиха, след като подписаха коалиционен договор. Атанас Зафиров - временният председател на БСП, подчерта, че въпреки различията през годините, те сега са съмишленици: 

"Много дълго сме се стремили наистина да има такъв ден, да има такова обединение. Винаги нещо  се е случвало в последния момент. Аз ще ви кажа какво беше това нещо. Това беше "Аз"-ът. "Аз"-ът, който винаги побеждаваше".

Зафиров обясни, че по това споразумение са работили до късно. То дава заявка не само за участие, а за спечелването на изборите с ляв модел на управление, не самоцелно, а в името на българските граждани. 

Атанас Зафиров коментира и решението от днес на Административния съд в София, че той представлява коалиция "БСП за България" и заявеното от Георги Свиленски и Иван Ченчев намерение, че ще го обжалват пред Върховния административен съд: 

"Това решение е в контекста на нормалната правна, юридическа, политическа, морална, житейска и всякаква логика и е наистина абсурдно хора, които са изключени, не просто не са членове, те са изключени от партията, да имат каквито и да е основания и претенции към името БСП, към регистрации, към представителтсва или каквото и да било. Искам ясно да кажа, че всякакво подобно поведение граничи все пак и с престъпни състави".

"До момента разговори за листи не са водени", подчерта Атанас Зафиров.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна