Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

Паметникът на Съединението в Пловдив
Снимка: БГНЕС

България отбелязва 139 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. 

Център на тържествата е Пловдив - градът, в който на днешния ден през 1885 година след влизането на Голямоконарската чета е свален генерал губернаторът Гаврил Кръстевич.

Обявено е Съединението и е създадено временно правителство на областта, в което са представени всички политически сили,  военните и революционерите.

На 8 септември княз Александър Първи Батенберг издава манифест, с който признава Съединението на Източна Румелия и Княжество България. А защитата на този величав български акт се превръща в приоритет на Народното събрание, правителството и дипломацията ни.

Празникът ще започне сутринта в катедралния храм "Света Богородица", където ще бъде отслужен молебен от пловдивския митрополит Николай.

Ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Гаврил Кръстевич в двора на църквата, пред паметната плоча на майор Райчо Николов и на  паметника на Захари Стоянов. По обед  на площад "Стефан Стамболов" започва празничната концертна програма, а  вечерта на площад "Римски стадион" членовете на комитет "Родолюбие" ще представят възстановка на събитията от 6 септември 1885 година. 

В зала "Съединение" на Регионалния исторически музей ще бъде представена  изложбата "Сандро – княз Александър фон Батенберг. Една европейска съдба“. Кулминацията на  тържественото отбелязване на 139 годишнина от Съединението  е проверката заря от 20:30 часа пред паметника на едноименния площад.

Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй и ще произнесе слово, а церемонията ще  бъде предавана пряко от Българското национално радио.

А заради честванията на Съединението и празника на града днес ще са в сила мерки за сигурност.

За  тържествената заря от 20:30 на площад "Съединение" ще бъде осигурен достъп през три пункта за проверка.

От 16 до 22:30 часа се забранява използването на дронове в зоната.

И Столичната община организира тържествено отбелязване на 139-ата годишнина от Съединението.

Церемонията е от 11 часа пред Мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг.

В честването ще участват Националната гвардейска част, вокална формация "Български гласове" с диригент Йосиф Герджиков и актрисата Силвия Лулчева. Слово ще произнесе доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви".

"Това е единственото събитие в българската история, донякъде с провъзгласяването на Независимостта, което българите постигат не само сами и без участието на великите сили, а дори против големите сили на деня", каза доц. Груев.

А в деня на Съединението общината в Ловеч организира концерт на общинския духов оркестър, а на сцената на площада в стария квартал "Вароша" довечера ще се открие деветото издание на фестивала "Ритъмът на България", предава кореспондентът ни Пламен Христов:

Празничният концерт на Общинския духов оркестър ще започне в 11:00 часа на Централния площад в Ловеч. От 19.00 часа на откритата сцена в стария квартал "Вароша" сестри Диневи и фолклорният ансамбъл "Балкански огън" ще открият Деветото издание на фестивала "Ритъмът на България".

Председателят на Народното читалище "Бяла Анаста 2016-та", което е организатор - Кристиян Костов, поясни, че тази година в него ще участват 400 изпълнители от 40 фолклорни групи от цялата страна.

 "Ще представят български народни танци и хора, автентични обичаи и песни от всички краища на България", обясни той.

Фестивалът е с конкурсен характер, а участниците са разделени в шест категории вокално и танцово изкуство.

"Ритъмът на България" продължава до неделя.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна